Egg - en sann sunnhet

EGG - En sann sunnhet

Det er en myte at egg er farlig for deg. Nå er det på tide å oppdage de utallige helsefordelene ved å nyte disse vitaminbombene jevnlig.

Tekst: Rubina Olsen

Om lag en tredjedel av kolesterolet i kostholdet kommer fra egg. Dette har gjort at egg har fått et stygt rykte om å øke kolesterolet i blodet og kan være en risiko for hjerte- og karsykdommer.

Vel, nå er det slutt på at en fjær ble til fem høns. Nyere forskning tilbakeviser egg som syndebukken. Selv om det er mye kolesterol matvarer som egg, har kolesterol fra kosten liten effekt på kolesterolnivåer i blodet.

Egg ikke farlig for kolesterol
En amerikansk studie ved University of Connecticut fra 2006 er blant studiene som tilbakeviser at egg er farlig. I studien spiste alle deltakerne 2-3 egg daglig. Så mange som to tredjedeler av deltakerne hadde så og si ingen endring på kolesterolnivået i blodet. Når det gjelder den resterende tredjedelen var deres type økning av blodkolesterol lite avgjørende for å utgjøre en helserisiko.
EGG: Det britiske mattilsynet setter ingen øvre grense på hvor mange egg som bør spises. Foto: dreamstime.com

Det britiske mattilsynet (Food Standard Agency) går ut til folket og sier at en ikke skal la seg skremme av egg. De har ikke satt noen øvre grense på hvor mange egg som bør spises. De mener heller at egg er et godt valg som en del av et sunt kosthold, men påpeker at kosten bør være så variert som mulig.

I Norge går Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt sterkt ut, og kommenterer følgende på deres nettsider:”Det er nok verdens største myte om mat – at egg er farlig for kolesterolet.”

- Det er nok ikke lenger regnet som betenkelig for blodkolesterolet å spise det man ønsker av egg, med mindre man har hyperkolesterolemi, sier Åse Kringlebotn ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt til Matavisen.no.

Hun påpeker at hyperkolesterolemi rammer en bitteliten andel av befolkningen.

- Denne gruppen har arvelig svært høyt kolesterol i blodet, og må være forsiktig med all fett - også fra egget, forklarer Kringlebotn.

Forskningsresultater viser nemlig at det er mettet fett som er den store stygge ulven. Mettet fett viser seg å ha mye større effekt på kolesterolet enn kolesterolholdige matvarer. Bryr du deg om kolesterolet, bør du derfor prioritere å kutte ned på mettet fett.


ETT EGG ER HERLIG NÆRINGSRIKT:


Næring i et egg

Mengde

Vekt 63 g
Kalorier 89 kcal
Protein7,8 g
Fett

mettet fett
umettet fett
kolesterol
6,4 g

1,8 g
3,4 g
265 mg
Karbohydrater

Kostfiber
0,2 g

0 g
Vitamin A 135 RAE
Vitamin B-gruppen

B1: tiamin
B2: riboflavin
B3: niacin
B5: pantotensyre
B6: pyridoksin
B8: biotin
B9: folat
B12: kobalamin


0,09 mg
0,33 mg
2 NE
-
0,08 mg
-
43 µg
4,2 µg

Vitamin D2,4 µg
Vitamin E 3,3 alfa-TE
Vitamin K -
Kalsium32 mg
Jern1,4 mg
Natrium 83 mg
Kalium 76 mg
Magnesium 8 mg
Sink 0,9 mg
Selen 12 µg
Fosfor 152 mg


Syv sunne grunner til å spise egg

Det finnes mange gode grunner til at mange helsefreaker spiser egg. Her er syv av dem:

1. Ett egg inneholder cirka 8 gram protein av aller ypperste kvalitet.

2. Det er en vitaminbombe med tolv forskjellige vitaminer. A, B, D, E og K vitaminer skjuler seg innenfor det hvite skallet. Fra B-vitamingruppen er egget blant annet en kilde til folat og biotin. Et ekstra pluss skal egget ha for D-vitaminer, som sjelden forekommer naturlig i matvarer. C-vitaminer er derimot ikke til stede.

3. Egget er også en kilde til åtte flotte mineraler. Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen kan settes på menyen.

4. De inneholder riktig type fett. Ett egg inneholder kun 6,4 gram fett, og det meste er fra sunn umettet fett. Alt i alt får du et stort spekter av sunne næringsstoffer for bare 90 kalorier fra et egg!

5. Det er en god kilde til kolin. Dette er et viktig stoff som bidrar til å regulere hjernen, nervesystemet og blodsirkulasjonen. Gravide bør spesielt unne seg et egg til frokost. Det er fordi et foster behøver kolin til utvikling av hjernen.

6. Studier viser at egg er bra for hår, negler og øyne.

7. Ifølge en annet studie ved Harvard School of Public Health, er det ingen signifikant sammenheng mellom å spise egg og hjertesykdommer. Faktisk kan, ifølge en studie, regelmessig inntak av egg forhindre blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Rått eller kokt?
Ja takk, begge deler. Eggets protein blir fordøyd like bra enten det er rått eller kokt.

Det kan det være spørsmål om man kan få mangel på B-vitaminet biotin ved å spise rått egg. Bakgrunnen er at rå eggehvite inneholder stoffet avidin som hemmer opptaket av biotin fra eggeplommen.

Ifølge opplysningskontoret inntas det likevel i netto mer biotin ved å spise egg fremfor å la det være. Ernæringsfysiolog Kringlbotn mener derfor at man ikke får biotinmangel av å spise et egg eller to daglig.

Så ikke nøl med å inkludere våre hvitskallede venner i kjøleskapet. Egg kan gi deg et riktig sunt måltid til frokost, lunsj eller som kveldsmat.

Prøv Matavisen.no sine sunne eggoppskrifter her.


KILDE


Science Daily
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Food Safety Agency
Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006;9:8-12.


| Svar

Nyeste kommentarer

15.10 | 15:54

Hei, noen som selger Barnevelder? Ute etter 4 høner og en hane. Eventuelt kyllinger eller rugegg. Mvh Andreas

10.10 | 00:15

Når er neste utstilling ?

30.06 | 19:24

Kan jeg slippe en liten høne inn til nyfødte kyllinger ??
Odd arne

12.01 | 11:22

Javel.