JÆRHØNS I ØSTFOLD av Per-Otto Suther.
Stolt hane fra landsutstillingen i Lindesnes 2008. Oppdretter og eier er Trond Hansen.

JÆRHØNS I ØSTFOLD

 

Jærhøns finnes i to fargevarianter, mørk og lys. Den mørke er dominant. Fargene kan krysses, da avkommet blir enten mørk type eller lys type. Den mørke kalles brun/gul og den lyse kalles gul/brun. Dette er likt for store og dverg.

 

Store jærhøns har hatt rykte på seg for å være svært sky,  men hønene er ganske rolige og de blir helt tamme ved godt stell. Det samme gjelder for dvergrasen som kan bli svært tillitsfulle. Jærhøns er svært aktiv næringssøkende og de er gode til å fly både høyt og langt, særlig hvis de blir skremt.  Dvergrasen er flinke til å ruge ut eggene sine, men den store rasen er en dårlig ruger og bør derfor klekkes i  rugemaskin. 

 

Her i Østfoldklubben er det Trond Hansen og Johan Viker som har brukt mange år på å avle fram gode utstillingsdyr av jærhøns. De begynte med dette tidlig på 1980-tallet og fikk tak i de første dyrene fra nettopp Jæren, men de var av dårlig fargekvalitet. Så fikk de dyr fra genbanken som de krysset med de fra Jæren og etter hvert ble de bedre. Så det er disse to karene fra Østfold som har æren for at dagens store jærhøns er gode dyr med riktig farge.

 

Men som om ikke det var nok, kom Johan på ideen om at det måtte gå an å få jærhønsa ned i dvergstørrelse ved diverse innkryssing med andre dvergraser.

De satte i gang med dette og etter et nøye arbeid med avl gjennom 10 år var endelig jærhøns dverg klare for å tas inn i standarden i 1994. Dvergrasen er helt identisk med den store i fargen både på kyllinger og voksne. (Se bilder.)

 

Mange sitter med jærhøns som stammer fra genbanken og de tror at disse holder mål etter rasefjærfestandarden. Ofte ser en slike dyr avertert for salg, men det er altså dyr som ikke holder mål. Det er ingen vits i å avle på dem hvis man skal delta på utstilling. Jærhønsa her i Østfold er altså de som har riktig farge og det er så godt som aldri dyr utenom de fra Østfold å se på våre landsutstillinger.

 

Det må være grunn til å spørre hvorfor folk fra ROGALAND RASEFJÆRFEKLUBB ikke gjør en innsats for å ta vare på sin egen hønserase – JÆRHØNA – den eneste norske hønserasen som finnes på hele vår jord. Hadde det ikke vært for de ivrige ildsjeler her i Østfold, så hadde det antagelig ikke vært noen jærhøns som hadde holdt mål etter rasefjærfestandarden i dag. Oppdretterne av jærhøns her i Østfold fortjener i alle fall en stor takk for sitt arbeid med denne rasen gjennom mange år.

 

Per-Otto Suther

Norsk jærhane.


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

David Paech | Svar 24.03.2021 17:18

Er det mulig å kjøpe klekke klare egg?

Peder | Svar 13.03.2021 16:31

Er det mulighet for å får å få kjøpt klekke klare egg?

Barbro Werner Jakobsen | Svar 07.03.2020 20:09

Hei!
Vi ønsker oss rugeegg av jærhøns 😊
Noen som vet om noen som har det, i nærheten av Fredrikstad?
Mvh. Barbro Werner Jakobsen

Torbjörn | Svar 24.06.2019 09:11

Nu finnes det stora mörka järhöns i Kautokeino

Petter | Svar 24.04.2017 21:38

Hei, har prøvd lenge nå å få kjøpt en dverg Jærhane men det er ikke så lett.
Er det noen her som har eller vet om noen som har dverg jærhøns?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.08 | 12:34

Jeg er på jakt etter en plakat/poster over div. hønse raser. Mener å ha sett det en gang i tiden. Vet noen av dere i klubben hvor det er mulig å oppdrive det?

...
23.06 | 18:37

Hej Norge

Jeg vil høre om der er nogen avlere af La Fleche høns i Norge og om de er villige til at korrespondere sammen med mig - jeg er avler fra Danmark

...
20.05 | 16:10

lurer på om dere vet noen som har vaktel egg til salgs og befruktede til å ruge ut ? trenger bare et par stk , snart ...

...
30.04 | 01:49

Ønsker å kjøpe en hønseflokk, 3-20 stk. Har hatt høns tidligere, hus og utstyr er på plass. Gjerne forskjellige typer/raser/krysninger. Bor utenfor Drammen.

...
Du liker denne siden