Kirsten om sykdom og mattilsynet

Kirsten Lunde har skrevet dette i facebook i klubbens side.
Vi har blitt enige med Kirsten om å legge dette inn i hjemmesiden, da mange av våre medlemmer ikke er inne i facebook.
Kirsten har fått ILT, IB og Mycoplasma i sin besetning.
Kirsten har snakket med Mattilsynet vedrørende Egg- og hønedagen. De kunne ikke se noen grunn til at dette skulle bli avlyst, så vi jobber videre med planene frem mot 19. mai.
 
Kirsten skriver:
 
Ja, da er det over.... 3 menn fra Mattilsynet var her i dag og alle høns og kyllinger, fasaner og vaktler, ca 140 dyr totalt, ble avlivet etter påvisning av ILT, IB og mycoplasma i besetningen min. Fryktelig trist å plukke ut friske, fine små kyllinger og gi dem videre for avliving :-( Dette er noe av det tristeste jeg har vært med på!!!

10 av ca 70 høner/haner døde. Mange av dyrene som var veldig syke, var nå blitt tilsynelatende friske, og eggleggingen hadde tatt seg betraktelig opp.

Jeg vil få erstatning for dyrene, arbeid med sanering og nødvendig utstyr siden avliving er pålagt av statlig organ. Penger kan jo ikke veie opp for tapet av dyrene, men det kan jo hjelpe så en kommer videre....

Nå må alt vaskes og desinfiseres, og etter saneringen, har jeg 30 dagers karantene før jeg kan ta inn nye dyr. Midt oppi det hele, er jeg glad for at jeg fikk beholde svømmefuglene. De må flyttes bort fra eiendommen mens saneringen pågår.

Jeg oppfordrer alle til å sjekke nøye i sine hønseflokker; er det noen som hoster/nyser/surkler, gaper og rister på hodet, har problemer med å få puste, plutselige fall i eggproduksjonen, øyebetennelser og uforklarlige dødsfall, kontakt veterinær eller Mattilsynet og de vil komme og ta prøver. Lever evt døde dyr til obduksjon.

Vær opmerksomme på tegn og meld fra! Dette er noe som kan ramme alle, og det bedre med en prøve for mye enn en for lite!


ILT og IB smitter ikke via egg, men det kan være smitte på eggeskallet så desinfiser både rugemaskin og egg før egg legges inn! Selv egg fra egen besetning!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.08 | 12:34

Jeg er på jakt etter en plakat/poster over div. hønse raser. Mener å ha sett det en gang i tiden. Vet noen av dere i klubben hvor det er mulig å oppdrive det?

...
23.06 | 18:37

Hej Norge

Jeg vil høre om der er nogen avlere af La Fleche høns i Norge og om de er villige til at korrespondere sammen med mig - jeg er avler fra Danmark

...
20.05 | 16:10

lurer på om dere vet noen som har vaktel egg til salgs og befruktede til å ruge ut ? trenger bare et par stk , snart ...

...
30.04 | 01:49

Ønsker å kjøpe en hønseflokk, 3-20 stk. Har hatt høns tidligere, hus og utstyr er på plass. Gjerne forskjellige typer/raser/krysninger. Bor utenfor Drammen.

...
Du liker denne siden