Medlemsmøte 2. mars 2010

Referat fra medlemsmøte i Østfold Rasefjærfeklubb på Sanitetshuset på Borgenhaugen 2.mars 2010.


33 personer møtte på kveldens medlemsmøte.

Klubben hadde helga før møtet deltatt med en stand på Landsutstillingen for kaniner i Mossehallen. De som hadde vært der fra klubben fortalte om inntrykk og opplevelser. Det var stor interesse for utstillingen av rasehøns, vaktler og kyllinger. Særlig fikk Liv Wenches store Brahmahane Gjøran og en av hans fruer som for det meste var frittgående, stor oppmerksomhet fra både voksne og barn.

På dette medlemsmøtet skulle vi hatt besøk av veterinær Johan Ragnar Næss som skulle holdt foredrag om gode og rimelige fôrblandinger for forskjellige årstider. Han var dessverre forhindret fra å komme. I stedet ble det en ”spørsmål og svar”-dag. Johan Viker, Trond Hansen, Jan-Erik Fredriksen og Per-Otto Suther, 4 medlemmer med ”lang fartstid”, satt i panelet og svarte på spørsmål fra medlemmene.

Trond Hansen fortalte om hvordan han forbereder avlssesongen. Han bruker vitaminer i drikkevannet, særlig er det viktig med e-vitaminer. Vitaminene kjøpte han på kanne på felleskjøpet.

Han har 4 stammer og slipper hanene inn til hønene i februar. Han snakket litt om linjeavl og forklarte at han bytter rundt på hanene mens hønene forblir i de samme stammene. Hanene må skiftes i ”riktig” rekkefølge, dvs. at hanene som har vært i stamme 1 går til stamme 2 neste år og videre til stamme 3 året etter for så å gå til stamme 4 og tilbake til stamme 1. Trond mente at innavl ikke er så farlig som man tror.

Trond klekker ca 150 kyllinger pr. år, og etter avlssesongen går alle sammen. Han bruker hulltang for å merke kyllingene mellom tærne. Dette gjøres når de er nyklekte. Trond kom med et par tips for å få god frøing på eggene: ikke la hanene gå sammen med hønene før de skal brukes, og ikke la hønene bli for fete.

Jan-Erik Fredriksen har over 70 forskjellige raser svømmefugl. Han anbefalte å gi fuglene ormekur før avlssesongen. Han fortalte at han lager forskjellige rugekasser til de ulike rasene, og at det hender at ville ender, særlig kvinender, tar seg inn i volierene under hekking.

Jan-Erik har mange raser ute hele året og han fôrer med ”Kalkun 5” og gir mye skjellsand. De han må ta inn, får mye frukt og grønnsaker i tillegg. Han fôrer mye med brød også.

Jan-Erik anbefalte ”Kalkun 1 og 3” som startfôr til andunger. Dette får også mødrene når andungene er naturlig utruget.

Det ble snakket litt fram og tilbake om fôrtyper, og noen ga ”Kalkun 1” som inneholder koksidiostatika som er forebyggende mot koksidiose, til kyllingene og også til høner innimellom. Dette må ikke gis til voksne kalkuner. ”Kylling 1” inneholder også medisin mot koksidiose. Det samme gjør Norgesfôr sitt ”Kylling start”. Trond bruker Norgesfôr sitt ”Kylling slutt” hele tida. 

Jan-Erik sa at en ikke må gi gjess for mye kraftfôr med proteiner fra de er små, da kan vingene vrenges. Svinefôr kan gis til store hønseraser som for eksempel Brahma, fra de er ganske små.

En kan også bruke forskjellige typer korn som fôr til dyra. Hel hvete for eksempel er bra, og om våren er det flott å bruke spiret bygg og hvete.

”Balanse 30” er et fôr til melkekyr som gjerne kan brukes til fjærfe. Mais og solsikkefrø er fetende, men kan gjerne brukes innimellom som ”godteri”.

Johan Viker fortalte at klubben har en stor glassfibersilo som rommer et billass. Denne ble tidligere fylt med hønsefôr i pelletsform fra mølla i Rakkestad og medlemmene kjøpte fôr på en selvbetjeningsordning. Dette ble det slutt på for det ble for mye svinn.

Noen klubber importerer fôr selv. Om en vil bruke hele korn av forskjellige slag, er det best å kjøpe direkte av en bonde om høsten når kornet treskes.

Ellers anbefales på det varmeste å lese Per-Otto Suthers artikkel ”Avlsarbeid gjennom året” på klubbens hjemmeside: http://www.ostfold-rasefjerfeklubb.com/22339002 .

Bente fortalte at årets fotringer har kommet og kan bestilles via mail (marianne.sandgren@gmail.com), brev eller faks til forbundets ringforvalter, Marianne Sandgren.

Tore Møller Eriksen snakket om klubbens forestående Danmarkstur 7.-9.mai. Vi skal til Odense og besøke Odense - Vestfyn Fjerkræklub og bo på hotell Cabinn i Odense sentrum. Bente har tatt kontakt med klubben og vi håper å kunne besøke oppdrettere hele lørdagen. Informasjon om turen er lagt inn på hjemmesida vår under ”Danmarkstur 2010”.

Like etter Danmarksturen, på Kristi Himmelfartsdag torsdag 13.mai, skal klubben arrangere Hønedag i Borgenveien hos Borgen/Bjerketvedt. Mange ville delta i forberedelser og planlegging av denne dagen og vi venter besøk av folk fra både Sverige og Vestfold. Les mer om denne dagen på hjemmesida under ”Tiltaksplan vår 2010”.

Evelyn Svendsen stilte som vanlig opp med deilige snitter og loddsalget var i gang. ØRFK vant konkurransen blant landets lokalklubber om å verve flest mulig nye medlemmer. Premien var en rugemaskin, og det ble bestemt at den skal loddes ut blant medlemmene ved å selge en loddbok på 500 lodd til kr.10 pr. stk.

Dagens rase skulle vært spisstoppet Appenzeller, men da den ene som skulle presentere rasen var forhindret fra å komme, var det i stedet Lisbeth Svendsen som viste fram et par av kobberfarget Maran.

Kirsten Lunde / sekretær                                                                                                                                                       sekretær

Nyeste kommentarer

15.10 | 15:54

Hei, noen som selger Barnevelder? Ute etter 4 høner og en hane. ...

10.10 | 00:15

Når er neste utstilling ?

30.06 | 19:24

Kan jeg slippe en liten høne inn til nyfødte kyllinger ?? Odd arne

12.01 | 11:22

Javel.