Hjemme hos Mads Disen

Jeg kommer hjem til Mads en ettermiddag i september. Det har begynt å bli høst. Været er fint, men det er litt kjørlig
Mads bor sammen med sine foreldre og 3 søsken i Torpelia på Gressvik.  Lillesøsteren til Mads heter Maja. Hun kan fortelle at Mads holder på å gjøre rent for hønene.
Maja er 7 år, og viser meg ivrig veien bak til hønehuset.

Mads er skikkelig antrukket i kjeledress og med maske som dekker nese og munn.
Han forteller at han gjør rent i hønehuset 1 gang i uka om vinteren, men om sommeren er det sjelden han gjør rent. Da er hønene for det meste ute. Hønene har stor boltreplass ute. Det er fint gjerde rundt hele ute området, med netting over.

Mads er 14 år, og går på Ungdomsskolen. Hva han skal bli når han blir stor, vet han ikke.  Jeg har lyst til å jobbe med dyr, men jeg har jo ikke egen gård da, sier han.
Mads er en gutt med mange interesser. Han er med i 4 H, og akkurat nå jobber han med en oppgave. Han lager kniv.
Han har begynt å lese til jegerprøven. Har veldig lyst til å jakte. Han er med naboen og jakter rådyr.

Mads forteller at moren hans har hatt loman høns i mange år. Har dem for egga, sier han.
Mads ble kjent med Evelyn og Kjell.  Han hadde fått vaktel egg av dem. Han syntes at vakteleggene var ”veldig kule”
Mads har egen rugemaskin, og han la vakteleggene i maskinen. Det var spennende å klekke vaktelkyllinger. Det var slik Mads ble kjent med Evelyn og Kjell, ØRFK og alle de flotte hønerasene.

Mads syntes at det er veldig interessant og spennende å være med på medlemsmøtene. Syntes at han får svar på ting han lurer på, og han sier at alle er veldig hensynsfulle og behjelpelige. Han lærer mye. Mads gleder seg til han blir ”litt” eldre for da kan han bli med klubben på langtur.

Mads stilte 2 Perlehøns på Østfoldutstillingen i 2010. Han fikk 93 poeng på den ene høna. Han skal også stille flere dyr på Østfoldutstillingen i 2011. Sine 2 perlehøner og med danske landhøns som han har fått av Esben Nielsen.

Mads forteller at han har klekket ganske mange kyllinger. En av favorittene han har klekket ut, heter Goppelvongokk. Dette er en flott kalkunhøne som ble klekket våren 2010. Hun er veldig tam, og følger etter Mads når han holder på ute.  Han kan fortelle at hun verper 1 egg hver dag. Har nesten ikke opphold.
Mads har wyandotter,  sølv sort/randet, stor rase, hvite dvergkochiner, 1 sort dvergkochin hane, og en antwerpener skjegghøne. Han kan fortelle ar han hadde en hane, men den mista han. Han har viltfarget og hvite silker. ”De er jeg veldig gladi”, sier han

Mens vi ser på hønene og snakker sammen, kommer Maja bort til hønehuset. Hun syntes at alle hønene kan kommer helt ut i hagen, og hun åpner døra inn til hønehuset. Ut kommer høner og haner. De koser seg ute på plenen.  Vips.. så løper de gjennom hekken, og ut på jordet til naboen.   De finner mye rart når de går og sparker i jorda. Maja og Mads passet hele tiden på hønene.

Mads har også 2 duer. Han syntes at duer er veldig spennende, og han har veldig lyst til å lære de opp til å bli brevduer. De er veldig hardføre og tåler mye.
Under egg og hønedagen på Borgehaugen fikk han 2 toulouser  gjess av Finn Johansen. De gikk ute sammen med geitene, men pga av at han ikke hadde noen inne plass til gjessene, måtte han selge de.

Mads og Maja har også kaniner. Maja viser stolt frem, 6 små søte kaninunger. Tror at hun har veldig lyst til å beholde alle. Maja bare gleder seg til hun blir stor nok til å bli med Mads på medlemsmøtene i høneklubben. Nå er hun altfor lita, og det blir for sent for henne.

Mads er junior medlem i ØRFK. Han er veldig aktiv og flink. Stiller opp på dugnader, og han har blitt ”verdens beste” kaffekoker på medlemsmøtene.
Mads ble nummer 2 i klubbens fotokonkurranse i 2009. Han hadde da et flott bilde av en Jærhøne som satt på ryggen til en mohairgeit. Denne høna hadde Mads fått av Grete Boyd.
Men, høna la veldig dårlig med egg, så hun ble slakta. Mads slakta mye før, men etter at han begynte med rasehøns, ble det vanskelig å slakte høns.
 Han har et helt annet forhold til disse hønene, og han koser masse med dem.

Mads har 2 mohairgeiter. De er 4 år, og heter Blåmann og Blåne. De er søsken. Blåmann er kastrert.
Morsomt med geiter. Mads klipper de hver vår, og spinner selv garnet.  Han har en egen rokk. Det er om vinteren han spinner.
Mammaen til Mads strikker mye, og har komponert sin egen oppskrift på hønelue.

Man skjønner fort at Mads er en gutt som har mye å gjøre. Han steller dyrene sine, han spinner ull, tar jegerprøven, går på 4 H, og han vil lære seg å stoppe ut dyr. Han har stoppet ut mye innsekter, men gleder seg veldig til å lære å stoppe ut større dyr.  Mads bretter høner av papir. Han har veldig lyst til å ha egen stand på egg og hønedagen i 2012. der vil han lære barn å brette høner, vise hvordan man spinner garn, og fortelle de om hobbyene sine.

Mads har fortsatt en del jobb igjen i hønehuset, og dette må gjøre før det blir kveld.
Mads er nok en gutt som jeg håper at vi får se mye av til i fremtiden, både på medlemsmøtene og på utstillinger.

Tekst og foto.  Bente Nyberg


Nyeste kommentarer

15.10 | 15:54

Hei, noen som selger Barnevelder? Ute etter 4 høner og en hane. ...

10.10 | 00:15

Når er neste utstilling ?

30.06 | 19:24

Kan jeg slippe en liten høne inn til nyfødte kyllinger ?? Odd arne

12.01 | 11:22

Javel.