Oktober

Medlemsmøte 7.10.2014 på Sanitetshuset på Borgenhaugen, Sarpsborg.

26 personer til stede.

Leder Bente ønsket velkommen  og snakket om turen klubben skal ha til Dyrskuet i Roskilde i juni. Bindende påmelding ved betaling av buss og hotell.

Videre snakket hun om Landsutstillingen i Tønsberg 8.-9.november. Vestfold-klubben ønsker hjelp av oss til opp- og nedrigging. Vi skal ha gratis stand på utstillingen.

Skal vi satse på en Øslandsutstilling neste år? På Momarken? De ble foreslått at vi skulle arrangere utstilling sammen med kaninforeningene i fylket.

Frist til innlevering av stoff til neste blad, nr 4 2014, er på medlemsmøtet i november.

Dagens tema var fôr til høns og ender. Undertegnede innledet med å snakke om fôret vi

kjøper fra Versale-Laga gjennom dueforeningen. Vi har jo prøvd forskjellige typer herfra, og de aller fleste er fornøyde med dette. Undertegnede er mest fornøyd med korn- og frøblandingene som er knust i forskjellige finhetsgrader avhengig av om det skal gis til kyllinger/vaktler eller større fugler. Den ene blandingen har også mye hele korn og frø, og egner seg best til høns og store fugler som påfugler og kalkuner. Mange hadde erfaring med at det ble lite sølet av fôr, at hønene var glade i det og spiste opp alt. Personlig bruker jeg disse blandingene som en del av korn/frøblanding med hvete, bygg og havre.

Bygg og havre fås kjøpt på Felleskjøpet og Norgesfôr som knust eller hel. Hvete fås kjøpt på Felleskjøpet som ”Strøkorn”. Dette er hele hvetekorn. Felleskjøpet har også flyvefôr til duer med hel mais og andre frø- og kornslag. Både Norgesfôr og Felleskjøpet har villfuglblandinger som bl a inneholder solsikke og er fine å gi til dyra som tilskudd.

Ellers er det en mengde forskjellige kraftfôrblandinger til fugl, Felleskjøpet har sitt sortiment, og Norgesfôr har sitt, og begge steder har de økologisk fôr i tillegg til konvensjonelt. En får fôr beregnet på kyllinger i forskjellig alder og voksne, og bare økologisk fôr fra Norgesfôr kommer i tre oppdrettsvarianter og to for voksne høns. Det er fort gjort å ”gå seg vill” i ”fôrjungelen”.  Men de fleste finner vel ut et slag de er fortrolig med og som passer for dem.

Man kan også fôre sine dyr med matrester (men ikke rester fra  hønsemiddagen, sterkt krydret mat eller rå poteter), ting fra naturen som nyper og bær og utgåtte varer fra butikken om en er så heldig å få tak i det. Gress og ugress som f eks skvallerkål er supre fôremner om en ikke kan la dyrene gå løse og finne godsaker som planter, mark og biller selv. Et annet fôrtilskudd som også ble nevnt, er melormer som gir et flott proteintilskudd. Personlig får jeg en del varer som har gått ut på dato i nærbutikken og brød fra dagen før. Flott at dette kan brukes til dyrefôr så butikkene slipper å kaste unødvendig mye mat.

Det ble sendt ut liste for ny bestilling av fôr fra Versale-Laga.

Det ble bestemt at vi skulle ha en felles slaktedag hos undertegnede søndag 26.11. kl.11.00. Om noen har dyr de vil ha slaktet, kan disse tas med. Det ble i den forbindelse satt fram et forslag om at klubben kanskje kunne kjøpe en ribbemaskin som klubbens medlemmer kunne få låne/leie.

Dagens rase var Kochin ved Marius Johnsen. Dette er en stor og ganske sjelden rase i Norge. Det er ikke en stor variant av dverg Kochin som er en urdverg og ikke finnes i stor rase. Kochin er en rolig rase, og en av de største vi har.

Nok en gang sørget kjøkkenkomitéen for deilig mat: snitter, kaffe og kake.Utlodningen er alltid like spennende for det tas mange lodd og folk er flinke til å ha med fine gevinster.

Kirsten Lunde

sekr. ØRFK

Nyeste kommentarer

15.10 | 15:54

Hei, noen som selger Barnevelder? Ute etter 4 høner og en hane. ...

10.10 | 00:15

Når er neste utstilling ?

30.06 | 19:24

Kan jeg slippe en liten høne inn til nyfødte kyllinger ?? Odd arne

12.01 | 11:22

Javel.